درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/02 - 02:36:5 FA | AR | PS | EN
محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان            با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد            اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست            بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد             ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش            بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            






تاریخ نشر: 1399/01/13 - 19:05:5
تعداد بازدید: 751
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

بازیگران بازار مشوش ارز در افغانستان
بازیگران بازار مشوش ارز در افغانستان

بررسی­های پژوهشی نشان میدهد نرخ ارز در اقتصاد افغانستان، تحت تاثیر پنج عامل کلیدی تعیین میشود. «تورم داخلی» که تابعی از «تولید و حجم پول» در اقتصاد است، در کنار «وضعیت ذخایر ارزی بانک مرکزی» که بازتاب «واردات و صادرات کشور» به حساب می­آید، همراه با «تقاضا برای سرمایه گذاری»، «ورود و خروج سرمایه» و « کمک­های جهانی» پنج عامل تعیین کننده نرخ ارز هستند.

بررسی­های پژوهشی نشان میدهد نرخ ارز در اقتصاد افغانستان، تحت تاثیر پنج عامل کلیدی تعیین میشود. «تورم داخلی» که تابعی از «تولید و حجم پول» در اقتصاد است، در کنار «وضعیت ذخایر ارزی بانک مرکزی» که بازتاب «واردات و صادرات کشور» به حساب می­آید، همراه با «تقاضا برای سرمایه گذاری»، «ورود و خروج سرمایه» و « کمک­های جهانی» پنج عامل تعیین کننده نرخ ارز هستند. با این وجود در حالی که در روز­های اخیر نرخ هر دلار آمریکایی در بازار ارز افغانستان به بیش از 76 افغانی رسیده است، بانک مرکزی این کشور از فعالیت­های خود دفاع کرده و با مقایسه وضعیت دخیره ارزی با کشور­های دیگر و همچنین سطح قابل قبول تورم، معتقد است که سیاست­های پولی خود را در مسیر درستی قرار داده است اما برای شناخت دقیق تر بازار ارز در این کشور نیازمند شناسایی بازیگران و تحلیل عوامل تعیین کننده این بازار میباشیم.

عوامل تعیین کننده نرخ ارز

بررسی­ها نشان میدهد در اقتصاد­های وابسته­ ای همانند اقتصاد افغانستان، از بین عوامل تاثیر گذار بر نرخ ارز، نقش سه عامل یعنی «واردات و صادرات»، «کمک­های جهانی» و «ورود و خروج سرمایه» بیش از سایرین بوده و در عین حال بانک مرکزی این کشور نیز با استفاده از کمک­های بین­المللی توان تعدیل و یا کنترل آن را به شکل گسترده داشته است به صورتی که نرخ مبادله دلار به افغان از سال 85 تا به حال تنها حدود 60 درصد افزایش پیدا کرده است.

واردات و صادرات

به نظر میرسد، رویکرد بانک مرکزی( کنترل شدید) به ویژه در چند سال گذشته یکی از عوامل وابستگی اقتصاد افغانستان به واردات، از دست رفتن توان رقابتی بنگاه­ها و کالا­های افغانی در برابر خارجی­ها بوده است، از طرف دیگر در طول دو دهه گذشته زیر ساخت­های لازم برای شکل گیری بخش صنعت تقویت نشده است و برآیند این موافه­ها میزان واردات کالا­ها در افغانستان را 10 برابر صادرات آن کرده است. بنابراین بخش عمده­ای از تقاضای بازار ارز در افغانستان مربوط به واردات کالا­ها میباشد و تنها قسمت کوچی توسط صادرات رسمی جبران شده است. در عین حال در این کشور به دلیل فعالیت اقتصاد پنهان در غالب صادرات غیر رسمی و قاچاق مواد مخدر که در حدود 7 میلیارد دلار تخمین زده میشود نباید از نقش ارز­های حاصل از این نوع تجارت­ها نیز غافل بود.

کمک­های جهانی

در افغانستان به دلیل اینکه بیش از 50 درصد از بودجه 8 میلیارد دلاری آن از محل کمک­های نقدی دولت­های خارجی تامین میشود و دولت در عمل بخش زیادی از بودجه­های عمرانی خود را نمیتواند هزینه کند و تنها اقتصاد جنگ است که در آن پویا تر از دیگر ابعاد اقتصادی است، بازار ارز شکل خاصی از خود را پیدا کرده است که کمک­های مستقیم خارجی­ها در کنار رفت و آمد نظامیان و مشاوران خارجی عامل مهمی برای انتقال ارز به داخل افغانستان محسوب میشود.

از سویی دیگر به دلیل ضعف صادراتی و تولید ارزش در این کشور میتوان دریافت که بانک مرکزی این کشور با تکیه بر کمک­های خارجی به طور هفتگی میلیون­ها دلار آمریکایی را به بازار تزریق کرده تا رشد نرخ ارز را کند تر کند تا جایی که در 13 سال اخیر تنها 60 درصد افزایش نرخ ارز را شاهد بوده است. به هر نحو این نوع برخورد از سوی بانک مرکزی نه تنها براساس منطق اقتصادی نبوده است و ضعف صادرات را موجب شده است بلکه در صورت دیر رسیدن کمک­های خارجی­ها بسیار پر خطر محسوب میشود و ممکن است سرنوشت نرخ ارز در این کشور را همچون کشور­ همسایه ­اش؛ ایران رقم بزند.

ورود و خروج سرمایه

شرایط ورود و خروج سرمایه به افغانستان در طی دو دهه گذشته روند متفاوتی را پشت سر گذاشته است. در وهله اول پس از تشکیل حکومت جدید و بالا رفتن امید­ها، شاهد ورود سرمایه بالا بودیم اما در ادامه و در چند ماهه اخیر با وجود ناامنی­های سیاسی همچون؛ وجود دو دولت در شرایط کنونی و آغاز خروج نیرو­های خارجی، خروج سرمایه نیز بیشتر شده است. نکته قابل توجه خروج سرمایه به صورت غیر رسمی و از طریق صرافی­ها میباشد که همین، کار را برای تخمین میزان خروج سرمایه در افغانستان سخت میکند.

در هر صورت به نظر میرسد سوای از مسایل اقتصادی در حال حاضر حل اختلافات سیاسی و مهیا کردن امنیت با وجود خروج نیرو­های آمریکایی باید اولویت­های اول افغانستان برای حفظ سرمایه و دادن انگیزه به سرمایه گذاران باشد. در کنار مسائل مطرحه شده؛ تقاضا برای سرمایه گذاری و کمک­های مهاجرین نیز دستی بر نوسانات بازار ارز داشته و مزیدی بر علت شده­اند.

سخن آخر

این یادداشت صرفا به شناسایی بازیگران بازار ارز در افغانستان پرداخته و ارائه راهکار جهت بهبود آن خود نیازمند پژوهشی مفصل بوده اما به طور خلاصه میتوان؛ کاهش واردات، افزایش صادرات، جذب سرمایه‌گذاری‌های مستقیم و غیرمستقیم خارجی، مدیریت درست منابع طبیعی و سرمایه‌گذاری عواید آن در زیربناهای تعلیم و تربیت و بهداشت که از یک‌سو می‌تواند زمینه‌ی افزایش تولیدات داخلی و صادرات را در درازمدت مساعد سازد و از سوی دیگر باعث افزایش درآمد دولت بشود، نام برد. به علاوه بهبود زیربناها و زیر ساخت تولیدی زمینه‌ی جذب سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی و ورود آن­ها را مساعد کرده و از فرار سرمایه جلوگیری می‌کند. همچنان با تقویت نیرو­های امنیتی جلوی خروج ارز به شکل غیرقانونی را گرفته و با متخلفین با قاطعیت برخورد صورت گیرد.

نویسنده: مرتضی عبدالحسینی

منابع
پایگاه خبری پیام آفتاب افغانستان

روزنامه­ های هشت صبح و افغانستان ما

وزارت مالیه افغانستان (Ministry of Finance of Afghanistan )

منبع: مطالعات افغانستان

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/15302


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه


سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم


اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان

محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان

با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد

اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست

بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.